Veelgestelde vragen over Collectief ontslag

Hier vind je antwoorden van onze experts op de meest gestelde vragen over Collectief ontslag

Rudy, jurist
Rudy Spelt - Letselschade jurist

Alle vragen over Collectief ontslag

Wat is een collectief ontslag?

Bij een collectief ontslag wordt een grote groep werknemers getroffen door ontslag door bedrijfseconomische redenen. Denk bijvoorbeeld aan herstructurering, reorganisatie of een dreigend faillissement. Als er binnen een periode van drie maanden ten minste twintig werknemers binnen een werkgebied van een werkgever worden ontslagen, wordt dit beschouwd als een collectief ontslag. Als ontslagen werknemer heb je recht op een transitievergoeding.

Kan je werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbieden bij een collectief ontslag?

Ja, het is mogelijk dat je werkgever je tijdens het collectief ontslag een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Je kunt overwegen om vrijwillig mee te werken aan je ontslag en de vaststellingsovereenkomst ondertekenen. Laat de overeenkomst altijd wel goed controleren voor je dit doet door een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat.

Welke ondersteuning kan je krijgen bij een collectief ontslag?

Als werknemer kan je het recht hebben op ondersteuning bij een collectief ontslag. Je kan bijvoorbeeld begeleiding krijgen bij het zoeken naar nieuw werk of recht hebben op een transitievergoeding.

Welke informatie moet je werkgever verstrekken bij een collectief ontslag?

Als je ontslagen wordt via een collectief ontslag moet je werkgever jou tijdig en schriftelijk informeren over het voorgenomen ontslag. Daarnaast moet je werkgever de redenen hiervoor benoemen. Bovendien moet je werkgever je op de hoogte brengen van de criteria voor de selectie van werknemers die ontslagen worden, de verwachte gevolgen van het ontslag en de sociale maatregelen die worden overwogen.

Terug naar alle veelgestelde vragen
Bekijk alle onderwerpen

Juridische hulp bij jouw probleem

Bel ons voor een gratis intakegesprek

Onze juristen helpen je graag verder bij het vinden van de juiste advocaat!
Bel direct: 085 109 4101
Bel ons voor een vrijblijvend consult over jouw letselschade