U hebt het huurcontract afgesloten voor 1 juli 2016

Een tijdelijke huurovereenkomst vóór 1 juli 2016 eindigt niet automatisch. Na de afgesproken huurperiode loopt de huurovereenkomst gewoon door. Ook wanneer de verhuurder de huur opzegt hoeft u de woning niet te verlaten. Tenminste, zolang u aan uw verplichtingen voldoet. Een uitzondering is als in het huurcontract staat dat het huis na de huurperiode ontruimd moet worden. In dat geval mag de huur wel opgezegd worden. Dit wordt ‘diplomatenclausule’ of ‘ontruimingsbeding’ genoemd.

U hebt het huurcontract afgesloten na 1 juli 2016

Een tijdelijke huurovereenkomst na 1 juli 2016 eindigt wel automatisch na de afgesproken periode. Met ‘tijdelijk’ wordt bedoeld een contract voor maximaal 2 jaar, als het gaat om een zelfstandige woonruimte (flat, huis, appartement). Bij een onzelfstandige woonruimte (kamer) gaat het om een contract voor maximaal 5 jaar. Bij een tijdelijk huurcontract mag de verhuurder de huurovereenkomst niet tussentijds beëindigen. Aan de andere kant kunt u wel tussentijds opzeggen. Is de verhuurder niet van plan uw huurcontract te verlengen? Dan moet hij u dat schriftelijk laten weten, maximaal drie maanden voor het eind van de huurperiode.

Ik huur op basis van de Leegstandswet

Hoe zit het als u een woning huurt op basis van de Leegstandswet? Denk aan een sloopwoning, een te koop staande woning of een leegstaand gebouw. Ook dan kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op huurbescherming. Het moet wel duidelijk zijn dat het om de Leegstandwet gaat en dat de verhuurder hier een vergunning voor heeft. In het huurcontract moet glashelder staan dat het gaat om tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet. Is er een vergunning en hoelang is deze geldig? Dat moet ook in het contract staan. Als het contract niet duidelijk is over deze zaken, kunt u een beroep doen op huurbescherming.

Ik huur een kamer bij een hospita

Weer andere regels gelden voor het huren van een onzelfstandige woonruimte zoals een kamer. Woont de verhuurder in hetzelfde pand, dan heeft u de eerste 9 maanden geen huurbescherming. De hospita kan zonder reden de huur opzeggen. Maar er is wel een opzegtermijn van 3 maanden. Ook na de eerste 9 maanden is huurbescherming beperkt.

Neem contact met ons op als u twijfelt

Met al die verschillende regels is het best lastig om erachter te komen of u huurbescherming heeft. Gelukkig hoeft u dat niet allemaal zelf uit te zoeken. Wij brengen u in contact met een geschikte huurrecht-advocaat. Hij/zij kan u helpen met schriftelijke protesten en andere correspondentie, en u wordt ondersteund bij een eventuele rechtszaak.

Kosten advocaat

U maakt met de advocaat een afspraak over het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief, een vast bedrag of met subsidie.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaalt u griffierecht. Rechtspraak is in Nederland niet gratis. Het griffierecht is lager als u in aanmerking komt voor subsidie.

Benieuwd naar de kosten?

Gebruik onze rekentool en ontdek binnen een paar klikken of u in aanmerking komt voor subsidie van de advocaatkosten.

Rekentool kosten

Vind direct de juiste advocaat