Jouw bedrijf is al jarenlang actief op de markt. Het is een bekende speler en het gaat goed met de omzet. Op jouw website is informatie te vinden over jouw bedrijf en jouw producten. Op een dag kom je erachter dat een ander bedrijf een website heeft gemaakt met een vergelijkbaar productaanbod. De domeinnaam die het gebruikt, lijkt erg veel op die van jou. Je wilt voorkomen dat dit bedrijf zijn werkzaamheden onder die naam voortzet. Wij leggen je uit wat je kunt doen bij een geschil over een domeinnaam. Neem contact op met een advocaat voor advies op maat.

Hoe zit het met domeinnamen?

1. Een domeinnaam aanvragen

Wanneer je een domeinnaam wilt registreren, moet je deze aanvragen bij een erkende domeinnaamregistratieprovider. Je kunt controleren of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is en vervolgens de nodige stappen ondernemen om de registratie te voltooien. Het is belangrijk om te zorgen dat de gekozen domeinnaam voldoet aan de geldende regels en voorschriften, en dat je de registratie op jouw naam of de naam van jouw bedrijf laat plaatsvinden.

2. Geschillen over domeinnamen

In sommige gevallen kan er een geschil ontstaan over een domeinnaam. Dit kan gebeuren wanneer een andere partij een vergelijkbare domeinnaam registreert die inbreuk maakt op jouw handelsnaam, merknaam of intellectuele eigendomsrechten. Het is belangrijk om te begrijpen welke juridische stappen je kunt nemen om dit geschil op te lossen en jouw rechten te beschermen.

3. Omgaan met een geschil over de domeinnaam

Als je een geschil hebt over een domeinnaam, kun je verschillende stappen ondernemen om het probleem op te lossen. Dit kan het sturen van een formele kennisgeving aan de tegenpartij om jouw rechten te handhaven, het initiëren van een arbitrageprocedure, het indienen van een klacht bij een geschillenbeslechtingsinstantie of het starten van een gerechtelijke procedure zijn. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in domeinnaamgeschillen om de beste strategie te bepalen.

4. Hoe voorkom je een conflict over de domeinnaam?

Om conflicten over domeinnamen te voorkomen, kun je enkele preventieve maatregelen nemen. Dit omvat het registreren van relevante domeinnamen die verband houden met jouw bedrijfsnaam, merknaam of producten, en het regelmatig controleren op inbreukmakende domeinnaamregistraties. Het is ook belangrijk om jouw intellectuele eigendomsrechten te beschermen door middel van merkregistratie en andere passende maatregelen.

Wat kost een domeinnaam geschil?

Kosten advocaat

Met jouw advocaat maakt u een heldere afspraak over de werkzaamheden en het tarief. Dat kan zijn op basis van een uurtarief of een vast bedrag. Tarieven zijn exclusief 21% btw. De afspraken worden door de advocaat vastgelegd in een duidelijke opdrachtbevestiging.

Als een advocaat te duur is kan je mogelijk contact opnemen met het juridisch loket. Dit kan enkel als je weinig inkomen hebt.

Procedurekosten (griffierecht)

Voor iedere procedure bij de rechtbank of andere instanties betaal je griffierecht.

Uittreksels

Voor veel procedures zijn uittreksels nodig. Hierbij kan je denken aan uittreksels uit het persoonsregister van de gemeente of het handelsregister.

Overige kosten

Het kan voorkomen dat er meer informatie moet worden opgevraagd. Bijvoorbeeld een verklaring van een accountant of een deskundige.

Veelgestelde vragen

01
Wat moet ik doen als een ander bedrijf een vergelijkbare domeinnaam gebruikt die inbreuk maakt op mijn handelsnaam of merknaam?

Als een ander bedrijf een vergelijkbare domeinnaam gebruikt die inbreuk maakt op jouw handelsnaam of merknaam, is het belangrijk om juridische stappen te overwegen. Neem contact op met een advocaat die gespecialiseerd is in intellectueel eigendomsrecht om de beste aanpak te bepalen en jouw rechten te beschermen.

02
Moet ik eerst contact opnemen met het andere bedrijf voordat ik juridische stappen onderneem?

Het kan verstandig zijn om eerst contact op te nemen met het andere bedrijf om te proberen het geschil informeel op te lossen. Soms is een duidelijke communicatie voldoende om tot een oplossing te komen. Als dit niet succesvol is, kan het nodig zijn om juridische stappen te ondernemen. Raadpleeg een advocaat voor advies over de beste aanpak in jouw specifieke situatie.

03
Wat zijn de mogelijke juridische stappen die ik kan ondernemen bij een geschil over een domeinnaam?

Bij een geschil over een domeinnaam zijn er verschillende juridische stappen die je kunt overwegen. Dit kan onder meer het indienen van een klacht bij een geschillenbeslechtingsinstantie, een arbitrageprocedure starten of een gerechtelijke procedure aanspannen. Een advocaat kan je begeleiden bij het kiezen van de meest geschikte juridische weg en het indienen van de juiste juridische documenten.

04
Hoe kan ik mijn intellectuele eigendomsrechten beschermen met betrekking tot mijn domeinnaam?

Om jouw intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot jouw domeinnaam te beschermen, kun je stappen ondernemen zoals het registreren van jouw handelsnaam of merknaam bij de relevante autoriteiten, het bewaken van jouw merk en domeinnaamregistraties, en het optreden tegen inbreuk makende partijen. Een advocaat kan je adviseren over de beste strategieën om jouw intellectuele eigendomsrechten te beschermen.