
De wettelijke verdeling is een regeling die van toepassing is als iemand overlijdt zonder een testament, als het testament geen duidelijke instructies geeft, of als het testament ongeldig is verklaard. Het doel is om de erfenis op een eerlijke en wettelijke manier te verdelen tussen erfgenamen. Belangrijke betrokkenen Bij de wettelijke verdeling spelen enkele belangrijke personen een rol: Erfgenamen: Dit zijn de mensen die recht hebben op de erfenis. Executeur: Soms moet er iemand zijn die zorgt dat alles goed verdeeld wordt. Notaris: De notaris is nodig voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Erfrecht Advocaat: Als er ruzie…
Lees meer
Wanneer heb je recht op een transitievergoeding bij het beëindigen van je dienstverband? Deze vragen en meer zullen we in deze blog beantwoorden. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst, ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd, is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarin afspraken worden gemaakt over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een reorganisatie, verschil van inzicht, disfunctioneren of een arbeidsconflict. Wat is de transitievergoeding? De transitievergoeding is een financiële vergoeding die een werknemer krijgt bij ontslag. Dit bedrag is bedoeld als compensatie en om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. Wanneer…
Lees meer
Het is een situatie die niemand wil meemaken: ziek zijn en ontslagen worden door je werkgever. Het kan zijn dat je werkgever met een voorstel tot ontslag komt, een zogeheten ‘vaststellingsovereenkomst’. Het is van groot belang om te begrijpen hoe deze overeenkomst werkt en welke consequenties er aan verbonden zijn in het geval van ziekte. In deze blog gaan we dieper in op de gevolgen van het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte en leggen we uit wat je moet weten als je in zo'n situatie verkeert. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst is een juridisch document dat wordt gebruikt…
Lees meer
Een vaststellingsovereenkomst (ook wel vso genoemd) is een document dat opgesteld wordt, als je stopt met werken voor je werkgever. Het regelt de voorwaarden voor het vertrek van jou als werknemer met wederzijds goedvinden. Hoewel het opstellen van een vaststellingsovereenkomst een belangrijke stap is, is het minstens zo belangrijk om de overeenkomst zorgvuldig te controleren voordat je deze ondertekent. In deze blog gaan we dieper in op waarom het controleren van een vaststellingsovereenkomst essentieel is en hoe je dit proces kunt doorlopen. Waarom moet je een vaststellingsovereenkomst laten controleren? Het is belangrijk om een vaststellingsovereenkomst te laten checken. Een vaststellingsovereenkomst…
Lees meer
Wanneer je baas overweegt om je dienstverband te beëindigen, zijn er belangrijke dingen om te begrijpen. In de meeste gevallen heb je recht op een soort uitkering genaamd WW na je ontslag. Maar meestal krijg je geen WW als je zelf besluit te stoppen met werken, als het ontslag aan jouw gedrag ligt, of als je instemt met ontslag terwijl je ziek bent. Ontslag met overeenstemming of goedkeuring: Als je werkgever van plan is om je te ontslaan, kun je ermee akkoord gaan om te vertrekken. Er vindt dan geen officiële procedure plaats via bijvoorbeeld het UWV of de rechtbank.…
Lees meer
Wanneer je ziek bent dan ga je een integratie-traject in. Het uiteindelijke doel is om weer naar je werk terug te keren. Maar wat als je zelf niet meer naar je baan wil terugkeren. Lees hier waar je op moet letten als je uit dienst wil tijdens je ziekte. Re-integratietraject Re-integratie is een proces waarbij een werknemer die door ziekte of arbeidsongeschiktheid tijdelijk of gedeeltelijk niet in staat is om zijn of haar werk uit te voeren, geleidelijk terugkeert naar de arbeidsmarkt en de werkomgeving. Het doel van re-integratie is om de werknemer weer volledig of gedeeltelijk aan het werk…
Lees meer
Zelf ontslag nemen kan spannend zijn. Je hebt namelijk geen recht op een ontslagvergoeding. Verder moet je ook opletten op de juiste opzegtermijn, een concurrentiebeding en eventuele opleidingskosten. Hier bespreken wij hoe je zelf ontslag kunt nemen en waar je op moet letten. Hoe neem ik ontslag Wanneer je ontslag neemt, dan doe je dit schriftelijk. Je kunt dus ontslag nemen via een brief, maar een mail of whatsappbericht is ook schriftelijk. Aandachtspunten opzegtermijn concurrentiebeding studiekosten Wanneer je ontslag gaat nemen is het altijd goed om je arbeidsovereenkomst erbij te pakken. Hier staan meestal afspraken over het beëindigen van het…
Lees meer
Hoe kun je onderhandelen over de afspraken in je vaststellingsovereenkomst? Als je moet stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat je werkgever dat wil, krijg je vaak een overeenkomst die 'vaststellingsovereenkomst' heet. Maar soms ben je het niet eens met de regels in dat overeenkomst. Hoe kun je dan in gesprek gaan met je werkgever? Wat is normaal om te doen? Wat kun je vragen en hoe doe je dat? Hier in dit stuk leggen we dat uit. Over de volgende onderwerpen kun jij met je werkgever onderhandelen: Eerste voorstel in het vaststellingsovereenkomst Ontslagvergoeding (transitievergoeding) scholing en outplacement WW-uitkering Opzegtermijn Vrijstelling van…
Lees meer
Heb jij een vaststellingsovereenkomst en wil je niet akkoord gaan? Lees hier wat de gevolgen zijn en hoe je wellicht toch tot een overeenkomst kunt komen. Oplossingen: Mediation Beoordeling van jouw juridische positie Onderhandelen Als je niet akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever hebt gekregen, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Als praten (onder begeleiding van een mediator) niet helpt, kan de werknemer in dienst blijven of kan de baas een ontslagprocedure starten. Ontslagprocedure Een ontslagprocedure vindt plaats bij de kantonrechter of bij het UWV. Bij welke van de twee instanties de procedure plaatsvindt, hangt af van…
Lees meer
Door een scheiding kan er veel veranderen in je financiële situatie. Het kan zijn dat je achterblijft met weinig inkomen. Wanneer je ex-partner een hoger inkomen heeft dan heb je meestal recht op partneralimentatie. Wat is partneralimentatie? Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zorgen jij en je partner financieel voor elkaar. De verplichting om financieel voor elkaar te zorgen blijft ook na het beëindigen van de relatie bestaan. Wanneer je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en jullie uit elkaar zijn en je ex-partner een hoger inkomen heeft dan heb je recht op partneralimentatie. Wanneer je niet getrouwd bent…
Lees meer
De scheiding is zo goed als afgerond. Alle papieren zijn getekend, je bent verhuisd en alle spullen zijn verdeeld. Vergeet alleen niet dat het leven na een scheiding erg kan veranderen. Als je kinderen hebt, verandert het leven niet alleen voor jou, maar ook voor hen. Hieronder zijn de meest voorkomende veranderingen na een scheiding op een rijtje gezet. Het huishouden Het huishouden is meestal niet het eerste waar je aan denkt na een scheiding. Maar waar je hoogstwaarschijnlijk het huishouden bijhield met zijn tweeën, moet je dit nu in je eentje gaan doen. Houd er rekening mee dat dit…
Lees meer
Wanneer je gaat scheiden kun je kiezen tussen een advocaat of een mediator. Maar wat is eigenlijk het verschil? Hoe maak je de juiste keuze? Het liefst ga je met goede afspraken uit elkaar, maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker niet als de emoties hoog oplopen. In deze blog lees je over de keuze maken tussen een advocaat of een mediator! Wat doet een echtscheidingsadvocaat? Als je getrouwd bent en wil scheiden, dan heb je een mediator of advocaat nodig. Een echtscheidingsadvocaat helpt je bij de scheiding aanvragen. Als jij en je partner geen oplossing kunnen vinden, moet je…
Lees meer