
Opzegtermijn en vaststellingsovereenkomst
Bij een vaststellingsovereenkomst moet u rekening houden met de opzegtermijn. Doet u dat niet, dan loopt u mogelijk loon of WW mis.
Uw werkgever gaat u ontslaan. Wat nu? Voor ontslag moet uw werkgever een goede reden hebben. Bovendien moet hij zich houden aan het ontslagrecht. Gaat het om ontslag met wederzijds goedvinden? Dan is het een kwestie van de onderlinge afspraken vastleggen en deze overeenkomst tekenen. De advocaat zal kijken of alles juridisch klopt en de onderhandelingen voor u voeren.
Uw werkgever kan ook een ontslagverzoek voorleggen aan UWV of de kantonrechter. Welke route de werkgever volgt, hangt af van de ontslagreden. U en werkgever staan dan tegenover elkaar in een juridische procedure. Op Juridisch.nl vindt u snel en eenvoudig de advocaat die uw belangen het best behartigt.
Bel nu: 085 - 029 1021
Uw werkgever wil u ontslaan. Hij wil graag een ontslagprocedure voorkomen en doet u (en wellicht uw collega’s) een ontslagvoorstel. U ontvangt van hem een ontslagovereenkomst. Onder juristen heet dat een vaststellingsovereenkomst. Hoe weet u of de overeenkomst klopt en zo gunstig mogelijk voor u is?
Uw werkgever mag de arbeidsovereenkomst met u als werknemer per direct opzeggen als hij daarvoor een dringende reden heeft – bijvoorbeeld diefstal, verduistering of gebruik van geweld. Maar is dat ontslag op staande voet wel terecht? Kunt u er iets tegen doen? Jazeker: in veel gevallen wordt het ontslag alsnog teruggedraaid.
Het gaat slecht met het bedrijf. Daarom moeten er arbeidsplaatsen vervallen. De werkgever moet in dat geval het ontslag aanvragen via UWV.
Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Het moet wel aannemelijk zijn dat er binnen een half jaar geen herstel zal optreden en dat u niet in die periode in aangepaste vorm kunt werken. Uw werkgever moet uw ontslag aanvragen bij UWV.
Vaak wordt gedacht dat een zieke werknemer niet kan worden ontslagen. Hoewel een zieke werknemer goed beschermd wordt, is dat wel degelijk mogelijk. Er zijn wel strenge regels. Maar wat kunt u doen als u wegens frequent ziekteverzuim ontslagen wordt? De ontslagprocedure loopt via de kantonrechter.
Als uw werkgever vindt dat u uw werk niet langer naar behoren uitvoert, dan kunt u niet ‘zomaar’ worden ontslagen. Allereerst dient de werkgever u tijdig te waarschuwen. U moet ook de kans krijgen om verbeteringen aan te brengen. De ontslagprocedure loopt via de kantonrechter.
Het gaat hier om een ernstige gebeurtenis, vergelijkbaar met de dringende reden bij ‘ontslag op staande voet’. Bijvoorbeeld belediging, geweld of het regelmatig niet opvolgen van instructies. De ontslagprocedure loopt via de kantonrechter.
Wil uw werkgever u ontslaan, omdat u zonder goede reden uw re-integratieverplichtingen niet nakomt? Dan moet hij het ontslag vooraf laten toetsen door de kantonrechter. De kantonrechter kijkt of uw werkgever heeft voldaan aan de vereisten om het contract te beëindigen. Wat kunt u doen als u het niet eens bent met uw werkgever?
In uitzonderlijke gevallen kan uw werkgever besluiten u te ontslaan. Bijvoorbeeld omdat u geen geldige verblijfsvergunning heeft. Of omdat u door een gevangenisstraf niet kunt werken. Uw werkgever kan dan ontslag aanvragen via de kantonrechter.
Uw werkgever kan de arbeidsovereenkomst beëindigen buiten UWV of de kantonrechter om in de volgende situaties: Ontslag tijdens de proeftijd In uw proeftijd heeft u vrijwel geen juridische bescherming. Ontslag op staande voet Als uw werkgever u op staande voet (met onmiddellijke ingang) ontslaat, moet hij een dringende reden hebben. Er is bijvoorbeeld sprake van diefstal of mishandeling. Ontslag met wederzijdse instemming U kunt instemmen met uw ontslag. Dan wordt er een overeenkomst opgesteld, waarin uw rechten duidelijk omschreven moeten zijn.
De ene advocaat is de andere niet. Iedereen heeft z’n specialisme. Juridisch.nl helpt u bij het kiezen van de meest geschikte advocaat. Een advocaat met verstand van ontslagzaken.
> Ontslag advocaat Amsterdam
> Ontslag advocaat Rotterdam
> Ontslag advocaat Utrecht
> Ontslag advocaat Den Haag
> Ontslag advocaat Amersfoort
> Ontslag advocaat Almelo
> Ontslag advocaat Den Bosch
> Ontslag advocaat Bussum
Ontslag advocaat in (de buurt van) een andere plaats.